FOKUS SPM 2014


PERHATIAN! :FOKUS SPM 2014 INI BUKANLAH TARGET/RAMALAN ATAU MUTLAK KELUAR DALAM SPM. IA BERDASARKAN ANALISIS 5 TAHUN LEPAS.CALON DINASIHATKAN TIDAK MENGABAIKAN SUBTOPIK-SUB TOPIK YANG LAIN.

KERTAS DUA (1249/2)


TINGKATAN 4

TEMA 7 (BAB 1-BAB 3):

BAB 1
  1. Maksud dan Ciri Tamadun
BAB 2
  1. Ekonomi (fokus)
  2. Pendidikan (fokus)
TEMA 8 (BAB 4-BAB 8):

BAB 6: Kerajaan Khulafa ar Rasyidin

BAB 8: Pengaruh Islam Terhadap Sistem Ekonomi Masyarakat Melayu Tradisional

TEMA 9 (BAB 9-BAB 10):

BAB 9: REVOLUSI PERINDUSTRIAN


TINGKATAN 5

TEMA 10 (BAB 1-BAB 2):

BAB 1: Imperialisme di Asia Tenggara

BAB 2: Akhbar, Majalah dan Novel Penggerak Nasionalisme di Tanah Melayu

TEMA 11 (BAB 3-BAB 8):

BAB 4: Malayan Union

BAB 5: Pakatan Murni

BAB 6: Pilihan raya

TEMA 12 (BAB 9):

BAB 9: Kemunculan Blok Dunia dan Perang Dingin

KERTAS 3 (1249/3)



  • Tema berkemungkinan dari sukatan pelajaran sejarah tingkatan 4. Walau bagaimanapun tajuk/tema Sejarah Kertas 3 akan dikeluarkan 6 minggu sebelum peperiksaan SPM bertulis.





47 comments:

  1. salam cikgu.saya mohon copy maklumat ni utk kegunaan pelajar2 saya.semoga jasa baik cikgu hanya Allah sahaja yg membalasnya.Terima kasih cikgu.

    ReplyDelete
  2. wslm..terima kasih...sila sebarkan kepada semua pelajar seluruh Malaysia!

    ReplyDelete
  3. salam.
    untuk pengetahuan cg. bab 6 pertembungan tamadun islam dengan tam lain di dunia baru ja keluar thnm lps (SPM 2012).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas keprihatinan. Saya akan kemaskini maklumat tersebut dalam laman blog saya.

      Delete
    2. assalam. bab 1 ting 5 fokus juga sistem birokrasi barat (ciri-ciri). bab 6 pembentukan malaysia, bab 9 asas penggubalan dasar luar malaysia, asa, maphilindo, asean.

      Delete
    3. Terima kasih tuan/puan atas maklumat. Saya sangat hargai.

      Delete
  4. assalam. cg ada koleksi soalan percubaan sejarah spm negeri, sbp, mrsm tak yg dikumpul. rasanya bagus jawab soalan -soalan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam chegu sejarah. buat pengetahuan tuan/puan koleksi soalan SBP ada dijual di kedai buku berhampiran. Manakala bagi soalan MRSM saya sedang mengumpul. Chegu ada tak rangkaian untuk soalan MRSM? boleh kita kongsi?

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. Hi cikgu nak tanya kenapa bab 4 ( ting 4 & 5) tak keluar tahun ini ke??

    ReplyDelete
  6. also yang bab lain yang cikgu tak nyatakan kemungkinan tak akan keluar ke? Terima kasih atas ramalan itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam chegu sejarah. buat pengetahuan Winnic, fokus SPM 2013 di atas adalah berdasarkan analisis SPM 5 tahun lepas. Soalan yang sudah keluar kemungkinan tidak akan diuji lagi. Suka saya ingatkan fokus SPM 2013 ini bermaksud sub topik yang calon perlu beri penekanan/tumpuan/ulangkaji lebih sementara tidak mengabaikan bab-bab yang lain. Fokus SPM 2013 bukanlah tajuk ramalan yang akan keluar dalam SPM 2013 tetapi berdasarkan kecenderungan analisis soalan 5 tahun lepas. Seperti ramalan kaji cuaca, tidak semestinya tepat. Tidak salah untuk kita menduga/meramal tetapi chegu nasihatkan supaya tidak mengabaikan bab-bab yang lain.:)

      Delete
  7. salam cikgu ada x rangka jawapan untuk essei tu ?

    ReplyDelete
  8. Salam chegu sejarah buat Izzul. maksud Izzul esei bagi soalan sejarah spm k3? Ianya sedang dibangunkan. Insya Allah siap 2-3 hari lagi dan chegu akan paparkan dalam laman blog ini. sila peka dan prihatin.

    ReplyDelete
  9. tma ksih byk cilgu...jasamu dkenang...

    ReplyDelete
  10. salam cg .dalam k2 b.b adakah soalan mengenai tamadun hwang ho berkemungkinan akan keluar .. sbab mengikut analisis soalan itu tidak pernah keluar kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam chegu sejarah. Ya memang benar. Chegu menyedarinya minggu lepas apabila berkongsi maklumat dengan rakan guru sejarah. Chegu akan kemaskini maklumat tersebut dalam laman blog ini dan dalam masa yang sama calon tidak boleh mengabaikan subtopik yang lain.Terima kasih atas keprihatinan.

      Delete
  11. Wah3, betul ke nih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam chegu sejarah. Maksud chegu tamadun Hwang Ho tidak pernah keluar berdasarkan analisis. Ia tidak bermaksud mutlak keluar. Sebagai jalan selamat dan bijak, tekankan bab-bab FOKUS SPM 2013 sementara tidak mengabaikan bab/sub topik yang lain.

      Delete
  12. Thankz 4 upload dis analysis....

    ReplyDelete
  13. salam cikgu, tumpang tanye kalau kita buat jawapan straight to the point tanpa mmbuat ayat subjek dan predikat boleh ke cikgu? mohon penjelesan cikgu sayat amat hargai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf kerana lambat reply kerana saya chegu amat sibuk dengan pelajar chegu dan juga urusan sambung pelajaran. JANGAN TULIS ESEI ATAU JAWAPAN STRUKTUR TANPA ADA SUBJEK DAN PREDIKAT. Ia akan menjejaskan markah calon kerana dikira jawapan tergantung atau tidak lengkap. Jawapan perlulah ditulis dengan SUBJEK+PREDIKAT. Disyorkan calon menjawab soalan struktur dengan pendek, ringkas dan padat tetapi tidak tergantung dan bagi soalan esei disyorkan menjawab dengan ayat gramatis.

      Delete
  14. assalamualaikum cikgu...saya nak tanya, ni untuk spm 2014 ke 2013?

    ReplyDelete
  15. salam cikgu,saya nak tanya yang sudah keluar daripada spm sejarah ulangan 2014 akan keluar soalan yang sama lagi kah???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam lynn. Maaf lynn. Perkara tersebut di luar pengetahuan chegu. Adakah ia keluar 100% atau sebahagian chegu juga tidak tahu. Tapi chegu jadikan soalan tersebut sebagai drill@latihan untuk students chegu. Chegu cadangkan lynn memberi tumpuan bab-bab di atas dan jangan abaikan bab2 lain.

      Delete
  16. salam cikgu,saya nak tanya kertas 3 2014 tema 11 bab yang mana satu memenuhi kehendak soalan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.
      Seperti yang telah maklum, tema/tajuk bagi tugasan umum Sejarah K3 telah pun keluar. Berdasarkan tema tersebut, bab yang diuji ialah bab7/ting.5. Tumpuan kajian anda ialah maksud demokrasi berparlimen, ciri-ciri demokrasi berparlimen dan Kerajaan Persekutuan.

      Delete
  17. bolehkan cikgu sediakan jawapan bagi kertas soalan 3 spm ? thanksss alot ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat pengetahuan calon, satu cadangan soalan tugasan umum sejarah k3 telah chegu bangunkan. Cadangan jawapan chegu belum boleh muat turun kerana ingin memberi masa dan ruang kepada calon untuk membuat kajian. Sila lihat di laman blog ini, dalam menu, tajuk/tema tugasan umum sejarah spm k3 atau terus di pautan ini http://padlet.com/rosnisal/tgsnumumsejk3

      Delete
  18. assalam.cikgu ada sediakan bhan kertas 3 x..klu ada boleh x cikgu emelkn kpd saya..???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Ada. Anda boleh memuat turun bahan tersebut di laman blog ini iaitu lihat menu, klik tema/tajuk tugasan sejarah k3 SPM. Chegu baru sahaja memuat naik cadangan soalan bagi sejarah k3. Cadangan jawapannya pula belum boleh dimuatnaik kerana ingin memberi ruang/masa kepada calon untuk membuat kajian.

      Delete
    2. terima kasih atas maklum balas cikgu...

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  19. cikgu ni tajuk2 yang cikgu bagi ni baru dikemaskini ke? 2014?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, setakat ini. Chegu nasihatkan jangan sesekali abaikan topik-topik yang lain.

      Delete
  20. cikgu nk copy sej k3 2014....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila lihat menu dalam laman blog ini dan muat turun dari situ.

      Delete
  21. Assalam cegu , saya cuma nak kata satu , bapak chegu hensemm

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh .... baik nya cara ko berbual dgn cikgu xD ... dapat apa-apa ? kepuasan ? tunjuk gengster ? hahaha .

      Delete
    2. kalau berani jumpe aku kat korea... haha

      Delete
  22. woi . kau jangan nak tunjuk samseng kat cikgu.. kang ak lempang kau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan jadikan blog ilmiah ini sebagai medan pertengkaran. Chegu dah nasihatkan empunya diri tersebut. Ayuh kita menuntut ilmu dan berlapang dada.

      Delete
    2. Maafkan saya cikgu :)

      Delete